Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu, het servicemenu of het zoekveld.

Selfservice en zelfwerkzaamheid van uw burgers

Selfservice en zelfwerkzaamheid


Selfservice binnen het sociaal domein, ook voor uw gemeente?

Uw dienstverlening aanpassen aan de mogelijkheden van uw burgers. En daarmee de zelfredzaamheid van uw burger vergroten en de kosten van uw dienstverlening verlagen. Dat wil toch iedere gemeente? Door het invoeren van selfservice in uw dienstverlening, is dit haalbaar. Het klinkt als een enorme stap, ook op het gebied van ICT. De impact op uw werkprocessen is echter minimaal en de positieve resultaten op uw burger én uw financiën zijn groot. De burger is in zijn relatie met de overheid zo veel mogelijk zelfredzaam en verantwoordelijk in plaats van afhankelijk. Dit past uitstekend bij de participatiesamenleving van de huidige tijd. 

Selfservice in de actualiteit

Lees hier het blog van Francine Kappelle 'Ook zorgklanten zijn zelfredzaam: behandel ze daarom als -digitale- klant'. Of het artikel 'Nederland is klaar voor selfservice in samenlevingszaken. Uw gemeente ook?'. 

Lees daarnaast onze gastblog van Vala van den Boomen:

"Een ouder kan fungeren als de bron. De bron waaruit door iedereen geput kan worden, als we allemaal ook toegang krijgt tot het water dat erin zit. Als iedereen evenveel krijgt en hetzelfde, zodat we met zijn allen hand in hand om die put heen kunnen staan. Dat scheelt weer gesprekken aan die keukentafel, dat scheelt weer uren aan een zorgloket. Dat scheelt weer papierwerk en weer pijn en moeite van opnieuw moeten vertellen, opnieuw tekst en uitleg moeten geven. En, hoe pijnlijk praktisch misschien ook, het scheelt weer geld. Geld dat we dan weer kunnen gebruiken voor meer hulp aan kinderen en hun ouders die dat nodig hebben. Geld dat niet gestoken hoeft te worden in werk dat al gedaan is. Door de ouders, de experts." Lees meer... 

Roadmap 'De weg naar selfservice'

Heeft u onze roadmap 'De weg naar selfservice' al gezien? Met deze roadmap ziet u een duidelijk stappenplan richting selfservice. Door dit proces continu te evalueren, is kwaliteit van dienstverlening gegarandeerd. 

Succesvolle gemeentelijke selfservice begint met denken en doen, maar de échte uitdaging is communicatie.

Zet nu de eerste stap!

Wilt u de eerste stappen zetten richting selfservice voor uw burger? Start dan nu al met de interactieve en digitale Persoonlijke Internet Pagina (PIP) voor de zelfwerkzame burger. Maak de burger deel van zijn proces en laat hem administratieve taken zelf uitvoeren. Ambtenaren houden daardoor tijd over voor een meer persoonlijke benadering. Lees hier meer over de ervaringen van Werkplein Baanzicht met de PIP. 

De PIP levert niet alleen een transparantere en efficiëntere werkwijze op. Het is tegelijk een oplossing die de relatie tussen lokale overheid en burger een stuk gelijkwaardiger maakt. De gemeente nieuwe stijl is transparanter, beter bereikbaar en laat meer ruimte voor de eigen verantwoordelijkheid van de burger. 

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden van de PIP en selfservice? Neem dan contact op met uw accountmanager.